Foto: BELGA

BK ATLETIEK. Watrin wint 400 meter, Olivia Borlée mag naar Rio

Julien Watrin (DAMP) heeft zich zondag op het BK atletiek in het Brusselse Koning Boudewijnstadion tot nationaal kampioen op de 400 meter gekroond. Jonathan Borlée werd verrassend pas vierde, net voor zijn jongere broer Dylan. Olivia Borlée plaatste zich voor de Olympische Spelen op de 200 meter, Axelle Dauwens kroonde zich voor een vijfde keer tot nationaal kampioen op de 400 meter horden.

Watrin haalde het in 45.73 en dook daarmee onder de limiet voor het EK in Amsterdam (6-10 juli), die 45.94 bedraagt. Robin Vanderbemden (SER) pakte zilver in 45.98. Ook hij mag naar het EK aangezien Vanderbremden, 22, de U23-limiet (46.70) haalde.

Antoine Gillet (RESC) vervolledigde het podium in 46.18. Jonathan Borlée moest tevreden zijn met de vierde plaats in 46.59, zijn broer Dylan klokte 46.77. Kevin Borlée, tweelingbroer van Jonathan, stond niet aan de start.

"Dit is een opluchting. Ik heb de goede vorm opnieuw te pakken, de pubalgie ligt achter mij", verklaarde Watrin, die de laatste jaren niet gespaard bleef van blessures. "Ik wist dat ik goed was. Mijn examens zijn voorbij en ik kon me deze week ontspannen. Ik legde mezelf geen druk op om deze titel binnen te halen. In de reeksen maakte ik opeens een klik in de tweede bocht. Ik wist dat ik dynamischer moest vertrekken, ik dacht dat ik op het einde zeer sterk kon terugkomen. Ik vond het goede gevoel tijdens de wedstrijd terug, ik ben zeer tevreden", analyseerde Watrin zijn wedstrijd.

Watrin traint samen met Jonathan Borlée, die zondag niet verder kwam dan een vierde plaats. "Op training loopt hij altijd sneller dan mij. Maar hij en Dylan keren net terug uit blessure. We zitten niet in dezelfde fase van onze voorbereiding. Maar Jonathan kan op enkele weken tijd zeer sterk terugkeren."

Robin Vanderbemden eindigde als tweede achter Watrin met een tijd van 45.98. "Ik ben als een kamikaze van start gegaan", vertelde de jonge atleet. "Gisteren was ik minder goed vertrokken en kwam ik vast te zitten na 300 meter. Vandaag liep ik de eerste 200 meter voluit. Ik voelde mijn benen niet meer na 300 meter, maar ik had gelukkig wel een voorsprong genomen. Het doet goed om onder de 47 seconden te duiken. Vooraf had ik getekend voor een tijd van 46 seconden. 45.98 is echt een geweldige chrono. Jonathan kloppen geeft mij zeker en vast een mentale boost, maar alles hangt ook af van de vorm van het moment."

Olivia Borlée plaatst zich op 200 meter voor EK en Olympische Spelen

Olivia Borlée heeft zich op de 200 meter geplaatst voor het EK én de Olympische Spelen. Borlée snelde op de Brusselse piste naar de titel in 23.02 voor Cynthia Bolingo Mbongo (23.46), die al zeker was van deelname aan de Spelen. Het minimum voor Rio bedraagt 23.20, dat voor Amsterdam 23.24. Nog zondag pakte de zus van Jonathan, Kevin en Dylan ook de titel op de 100 meter in een tijd van 11.54. "Ik realiseer vandaag de tweede beste chrono uit mijn carrière", klonk Olivia Borlée achteraf opgetogen. "Mijn persoonlijk record staat al sinds 2006 op de tabellen. Ik wist dat ik deze chrono kon lopen. Ik heb geluk gehad dat er een klein beetje zon stond op het moment van mijn wedstrijd (veel wedstrijden werden in de regen afgewerkt, nvdr.) en ik heb ze benut! Alles waar we op training aan gewerkt hebben, heb ik toegepast. De instructies van mijn vader waren zeer duidelijk en ik heb alles perfect uitgevoerd. Ik vreesde enkel de wind, die toch sterk blies vandaag."

Hordeloper Damien Broothaerts loopt EK-limiet, maar met te veel meewind

Damien Broothaerts heeft dan weer een grote ontgoocheling moeten verbijten. Hij won de 110 m horden in 13.68, de limiet voor het EK in Amsterdam (6-10 juli). Zijn vreugde was van korte duur: zijn chrono kon niet gevalideerd worden omwille van een te sterke meewind (2.1 m/s). "Toen ik die 2.1 zag, zei ik tegen mezelf dat het niet mogelijk was...", aldus Broothaerts, die hoopt alsnog opgevist te worden. "Ik heb een fantastische race gelopen. Ik ben in bloedvorm, en weet dat ik nog beter kan. Ik moet mijn wedstrijden beter indelen. Ik deed vier horden op wereldniveau en vier op het niveau van een amateur."

Bron: BELGA