62 sans-papiers opgepakt tijdens grootschalige politieactie aan de Kust

Gisteren zette minister Jan Jambon (N-VA) de grote middelen in. Politiehelikopters vlogen boven Zeebrugge, speurhonden en grote aantallen agenten werden ingezet in een gecoördineerde speuractie tegen sans-papiers. Het resultaat? 62 transmigranten werden gecontroleerd en ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Gisteren coördineerde de federale politie een actie transmigratie aan de Belgische kust. Tussen 15u en 21u werden 64 politiemensen ingezet. Er zijn in totaal 62 transmigranten opgepakt. Die hadden vooral de Iraanse nationaliteit (56).

Het overgrote deel van de opgepakte personen bestond uit alleenstaande mannen tussen de 20 en de 30 jaar. Tien procent van de personen bleek reeds bij vorige acties te zijn opgepakt.

De sans-papiers werden allemaal overgebracht naar de lokalen van de federale Scheepvaartpolitie in Zeebrugge. Daar werd gekeken of de transmigranten medische zorgen nodig hadden en werden ze gescreend om te zien of er geen infiltratie was van criminelen. Er werden ook getuigenissen verzameld die kunnen leiden naar mensensmokkelaars.

Grote gecoördineerde actie

Verschillende politie-eenheden waren betrokken: de scheepvaartpolitie, spoorwegpolitie, de lokale en federale politie waren tot ’s nachts op pad om sans-papiers op te pakken.

De actie concentreerde zich niet toevallig op Zeebrugge, met zijn zeehaven. Daar cirkelden politiehelikopters in de lucht, agenten met speurhonden kamden straten en duinen uit. ‘Er zijn wel vaker zulke acties, maar deze is groter, gecoördineerd’, reageert het kabinet-Jambon.

‘Ze dient ook als ontrading. We willen absoluut geen tentenkampen en als we niet ingrijpen, komen die er wel. Sinds september al komt de mensensmokkel op gang vanuit Calais en Duinkerke naar Zeebrugge om daar het Kanaal over te steken. Maar de laatste maand werd het alarmerend, honderden mensen zonder papieren werden aangetroffen. Dus trokken de burgemeester van Zeebrugge en de gouverneur van West-Vlaanderen aan de alarmbel. Ze zaten op hun tandvlees.’