
Een lach, een traan en een rare kwast
Het voorjaarsoffensief van VTM laat weinig twijfel over de koers die Medialaan wil voeren. De nieuwe familie-programma’s mikken op hetzelfde buikgevoel als de oude familieprogramma’s. De jongeren wil Medialaan via digitale weg aan zich binden.
Aan de Medialaan gebruiken ze geen Ketnet-terminologie, maar VTM heeft een beire jaar achter de rug. Het beste sinds 2002, met een marktaandeel van 38 procent. 2BE is stabiel gebleven, maar ook Vitaya ...
Aan de Medialaan gebruiken ze geen Ketnet-terminologie, maar VTM heeft een beire jaar achter de rug. Het beste sinds 2002, met een marktaandeel van 38 procent. 2BE is stabiel gebleven, maar ook Vitaya zag zijn marktaandeel stijgen, met dank aan de verhuizing van Home & away naar die zender. Niks dan lachende gezichten en blikken vol zelfvertrouwen dus, toen Medialaan gisteren de plannen voor volgend jaar bekendmaakte.
Digitaal geweld
Die plannen gaan niet alleen over ouderwetse dingen als nieuwe tv-programma’s. Medialaan heeft ook bijzonder ambitieuze digitale plannen, waar ze in Vilvoorde wel bijzonder vaag over blijven: er zijn allerlei experimenten op til met digitale platformen, er wordt veel heil verwacht van Stievie Free én van de mobiele toepassingen die worden uitgedokterd bij het recent overgenomen Mobile Vikings. Ondertussen is er ook een strategische samenwerking opgezet met Disney. De zenders van Medialaan zijn bevoorrechte partners voor zowel de kinderprogramma’s als de filmfranchises van Marvel en Star wars. Zelfs de nieuwe Muppet show zal op VTM te zien zijn. En de samenwerking zou volgend jaar nog nauwer worden. Horen we daar enig tandengeknars bij Studio 100?
Met al dat revolutionaire digitale geweld wil Medialaan vanzelfsprekend jongeren aan haar zenders binden. Daar gebeuren volgend jaar ook allerlei nieuwe dingen, maar revolutionair kun je die bezwaarlijk noemen. Er zijn natuurlijk de vervolgseizoenen van kassuccessen als The voice en Mijn pop-uprestaurant. De K3-hype wordt gaande gehouden in de docureeks Wij zijn K3. Er komt nieuwe fictie die voortborduurt op bestaande formules: een nieuwe sitcom die Safety First moet doen vergeten (Patrouille Linkeroever, waarin Kevin Janssens in allerlei opzichten zichzelf overtreft) en een nieuwe Aspe, genaamd Coppers.
Rampen en psychopaten
Maar er is ook een karrenvracht echt nieuwe programma’s, waarvan de meeste op VTM te zien zullen zijn. De grootste gemeenschappelijke deler van die programma’s is dat ze mikken op de grootste gemene deler. Dat is normaal, VTM is een commerciële familiezender, die bouwt zijn relatie met de kijker op rond een flinke dosis emotie, een scheut betrokkenheid en een portie ‘rare mensen kijken’. Dat leidt tot formats als Deze is voor jou (waarin mensen een dierbare verrassen met een privé-optreden van hun favoriete muzikant), De vetste vakantie (waarin kinderen beslissen waar de reis heen gaat tijdens de grote vakantie) en Liefde is blind (waarin mensen trouwen die elkaar niet kennen). Als die programma’s u niet tot tranen toe ontroeren, dan is er nog altijd een nieuw seizoen van Liefde voor muziek.
De VTM-nieuwsdienst heeft ook enkele opmerkelijke nieuwe programma’s ontwikkeld. Terwijl de kijkcijfers van Het nieuws zijn gestegen van 500.000 naar 626.000, situeren de nieuwigheden zich voornamelijk in het segment infotainment: naast een nieuwe reeks van Kroongetuigen (over ‘de grootste psychopaten van het land’), komt er een nieuwe docureeks genaamd Lotgenoten (over ‘de grootste rampen van het land’). Klap op de vuurpijl is Moerkerke en de mannen, een reportageprogramma waarin Cathérine Moerkerke onderduikt in ‘typische mannenwerelden’, zijnde de wereld van het hooliganisme, het alcoholisme en het gigolo-isme.
Ondanks al dat VTM-geweld kijken wij eigenlijk nog het meest uit naar een nieuw programma op Vitaya: Boxy & Boxy, waarin de bijzonder olijke tweeling die in het recentste seizoen van Mijn pop-uprestaurant opdook, BV’s opzoekt en voor ze gaat koken. Heerlijk, in alle betekenissen van het woord.