• Pierre Nkurunziza (Burundi)
Oost-Afrikaanse leiders die koste wat het kost aan de macht willen blijven

Niet enkel Burundi raakt niet van zijn president af

Het politiek geweld in het Burundi escaleert: de regering voerde de afgelopen dagen honderden doden af naar massagraven. Toch wil president Nkurunziza, die ongrondwettelijk aan zijn derde ambtstermijn is begonnen, van geen wijken weten. Daarmee volgt hij het voorbeeld van verschillende andere leiders, die hun eigenbelang als maatstaf hanteren. Enkele voorbeelden van Oost-Afrikaanse leiders die niet van ophouden weten.

Pierre Nkurunziza

Burundi

Nkurunziza is sinds 2005 president van Burundi. Sinds april 2015 zijn er hevige politieke protesten in de hoofdstad Bujumbura, die al honderden Burundezen het leven hebben gekost, omdat Nkurunziza besliste om zich kandidaat te stellen voor een - ongrondwettelijke - derde ambtstermijn. De leider houdt vol dat hij voor zijn eerste ambtstermijn niet werd verkozen door het volk, maar aangesteld, waardoor dit slechts zijn tweede termijn zou zijn.

 

Yoweri Museveni

Oeganda

Museveni is sinds 1986 president van Oeganda. Daarmee is de Oegandese leider aan zijn vierde ambtstermijn bezig. Museveni schakelde als een van de eersten op grote schaal kindsoldaten in om de oorlog tegen zijn politieke tegenstanders te kunnen winnen. Ook zijn strijd tegen hiv - heksenjachten op holebi's - lokte de afgelopen jaren heel wat verontwaardigde reacties uit. In 2016 loopt de vierde ambtstermijn van de Oegandese president af. Hij zou zijn zoon volop aan het trainen zijn zodat hij zijn plaats kan innemen

 

Paul Kagame

Rwanda

Kagame is sinds 2000 president van Rwanda en vormt voor vele experts een twijfelgeval. Enerzijds snoert de president de mond van de oppositie geregeld en laat hij slechts een zeer beperkte persvrijheid toe. Anderzijds kon hij Rwanda opnieuw heropbouwen na de genocide van 1994. Hoe dan ook is Kagame beslist om 'president te blijven tot het land opnieuw het aanzien van weleer heeft teruggevonden', klinkt het.

 

Omar al-Bashir

Soedan

Bij een militaire staatsgreep in 1989 kwam al-Bashir aan de macht. Sinds 1993 is hij formeel president van Soedan en zwaait hij de plak in het land. Al-Bashir werd de eerste zittende president die door het Internationaal Strafhof werd vervolgd. De president zou verantwoordelijk zijn voor de genocide in de Soedanese regio Darfur. Zelf gaf hij meerdere interviews waarin hij vertelt dat hij 'inderdaad verantwoordelijk is voor wat er in zijn land gebeurt maar nooit gevochten heeft tegen het volk van Darfur, enkel tegen opstandelingen'.

 

Robert Mugabe

Zimbabwe

Mugabe is sinds 1980 de leider van Zimbabwe. Het land wordt al jarenlang geteisterd door cholera, corruptie en torenhoge inflatie. Toch richt Mugabe zich steeds 'op de blanken die te veel gronden hebben' tijdens zijn speeches, wat al meermaals de vraag deed rijzen of de man nog geschikt is om het land te leiden op zijn leeftijd. De 91-jarige president is echter nog lang niet moe: in 2017 wil hij zich opnieuw kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen.