Foto: AP
Dierenrechtenorganisatie vermoedt dat rivaal Seaworld spion plantte

Zat er een mol in PETA?

Dierenrechtenorganisatie PETA heeft een mol ontmaskerd. Volgens de ngo zou een werknemer van dierenpark Seaworld zich jarenlang voorgedaan als activist hebben om de organisatie te infiltreren. Zo kon hij informatie over nakende protestacties doorspelen aan het dierenpark.

Tussen dierenrechtenorganisatie Peta en dierenpark Seaworld is het water al jaren erg diep. Peta klaagt de omstandigheden aan waarin Seaworld zijn grootste publiekstrekkers, de orka’s, gevangen houdt. Nu wordt er nieuwe olie op het vuur gegooid, want Peta meent een spion van Seaworld te hebben ontmaskerd.

Medewerkers van de ngo ontdekten dat de activist Thomas Jones een dubbelleven leidde. Die draaide al drie jaar mee met de protesten van de dierenrechtenorganisatie tegen Seaworld, maar Jones zou een schuilnaam zijn. In werkelijkheid zou het gaan om Paul McComb, een werknemer van... Seaworld.

‘Jones’ nam nochtans jarenlang enthousiast deel aan de acties van Peta, zegt de organisatie in een blogpost. Zo maakte hij meermaals zijn opwachting bij protesten tegen Seaworld-praalwagens, en werd hij in januari 2014 zelfs opgepakt bij een van die manifestaties. Op sociale media jutte Jones activisten zelfs verder op: hij vroeg onder andere om ‘de fakkels en rieken op te nemen’ tegen de organisatie.

Ontmaskerd via nummerplaat

Maar andere Peta-activisten hadden hun twijfels over Jones. Zo zou hij verdacht vaak geïnformeerd hebben naar ‘verrassingen’ op nakende protestmanifestaties, om bijvoorbeeld te weten komen of activisten planden over de hekken van Seaworld te klimmen. Op die manier kon hij het dierenpark informeren over wat er zou gebeuren.

De wenkbrauwen werden pas helemaal gefronst toen een groep Peta-activisten, waaronder Jones, opgepakt werd na een manifestatie, en Jones nadien niet aanwezig bleek toen de activisten terug werden vrijgelaten. Blijkbaar was hij, in tegenstelling tot zijn kompanen, nooit écht gearresteerd.

De organisatie ging aan het spitten, en merkte dat er wat scheelde aan de postadressen die Jones bij zijn registratie opgegeven had: eentje bleek niet te bestaan, een ander bleek toe te behoren aan Richard Marcelino, die de veiligheidsdienst leidt bij Seaworld. Wanneer ze ook Jones nummerplaat natrokken, kwamen de dierenrechtenactivisten uit bij Paul McComb.

Die bleek volgens een jobgeschiedenis op de website Jresume.com al sinds 2008 voor Seaworld te werken. Bovendien leek McComb op de foto’s op de Facebookpagina van zijn vrouw Brittany wel erg op de ‘Thomas Jones’ die Peta kende.

Seaworld: frontale tegenaanval

Seaworld weigert voorlopig te bevestigen of McComb/Jones voor het park werkte, en de man zelf blijkt van de aardbol verdwenen. Seaworld-woordvoerder Fred Jacobs benadrukte dat het park 'niet communiceert over veiligheidskwesties', maar koos wel meteen voor de frontale tegenaanval in een persbericht. ‘Dierenrechtenactivisten worden ook steeds extremer. Ze rekruteren zelfs ‘undercoveronderzoekers’ die moeten infiltreren in bedrijven zoals Seaworld.’ Op hun beurt ontkent Peta dan weer dat ze valse namen gebruiken.

Seaworld krijgt al jaren kritiek te verwerken over de manier waarop het omgaat met zijn orka’s. Zo illustreerde de documentaire ‘Blackfish’ (2013) dat de dieren te groot zijn om in gevangenschap te houden. De publieke druk die daarop volgde zorgde ervoor dat artiesten zoals countryzanger Willie Nelson optredens afzegden, en dat vliegtuigmaatschappij Southwest Airlines zijn sponsorcontract opzegde.

Bron: Bloomberg