• De Franse gendarmerie is massaal ter plaatse.
Politie heeft verdachte opgepakt

LIVE. Minister Cazeneuve: 'Verdachte is Yacine Sali'

Bij een aanslag tegen een gasfabriek in Saint-Qunetin-Fallavier, nabij de Franse stad Lyon, zijn vrijdag een dode en zeker twee gewonden gevallen. Het dodelijke slachtoffer is onthoofd. Eén van de twee daders zou zijn opgepakt.
 

13.19 uur - Verdachte heeft geen crimineel verleden, maar stond wel bekend als geradicaliseerde. Dat meldt de minister van Binnenlandse Zaken

13.09 uur - De Franse president François Hollande roept om 15.00 uur de Defensieraad (Conseil de défense) bijeen. Dit heeft de Franse minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian, aangekondigd.

13.06 uur - De scholen in de buurt worden niet gesloten. Leerkrachten en gemeentelijk personeel houden toezicht over de kinderen. Toch zijn sommige ouders hun kinderen van school komen ophalen. Dat schrijft Le Dauphine.

13.01 uur - Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een crisiscel opgericht op het Place Beauvau van Lyon, op dezelfde manier als na de aanslag op Charlie Hebdo.

12.59 uur - 'Natuurlijk zijn er heel wat gevoelens gemoeid bij dit soort gebeurtenissen, maar het is nu niet onze taak om te voelen. Het is onze taak om te handelen, actie te ondernemen, te beschermen.' (President Hollande tijdens een persconferentie in Brussel)

12.56 uur - President Hollande zegt dat er mogelijk een tweede dader is. Er blijft wel grote onduidelijkheid over die mogelijke tweede dader.

12.47 uur - President Hollande bevestigt: één dode, twee gewonden. De identiteit van de dader is gekend.

12.46 uur - President Hollande geeft een persconferentie in Brussel. 

12.40 uur - Het bedrijf waar de aanslag is gepleegd, heeft ook vestigingen in Vilvoorde en Nederland. In Nederland zijn de veiligheidsmaatregelen al verstrengd. 

12.35 uur - President Hollande keert volgens Le Dauphiné in de vroege namiddag terug naar Parijs. 'De president heeft de eerste beelden gezien in het bijzijn van Angela Merkel. Ze waren beiden zichtbaar aangedaan.' Hollande en Merkel hadden net overlegd met de Griekse premier Alexis Tsipras.

12.30 uur - De Fanse premier Manuel Valls heeft opdracht gegeven 'meteen' de ordediensten te 'mobiliseren om de waakzaamheid te versterken' rond alle gevoelige plekken in de streek van Lyon, zo is uit zijn entourage vernomen.

12.26 uur - Infos140 heeft een kaartje gemaakt van de Air Products-site. Air Products is een Seveso-bedrijf. De brandweer is voorbereid op snelle interventies in het bedrijf. De chemicaliën en gassen die er geproduceerd worden kunnen ook schadelijk voor het milieu zijn.

12.23 uur - Beelden van de buurt van de aanslag.

12.17 uur - De Franse president verlaat de EU-top en keert terug naar Frankrijk.

12.14 uur - Er zouden twee gewonden zijn bij de aanslag. 'Het is zeker een terroristische aanslag', zei Joelle Huillier, een socialistisch parlementslid voor het departement Isère, aan BFM TV.

12.03 uur - De twee mannen zijn volgens iTélé kort voor 10 uur vrijdagochtend met een auto vol gasflessen ingereden zijn op de fabriek Air Products. Daarop zijn er een aantal ontploffingen gevolgd, zeggen buurtbewoners. Er vielen een aantal gewonden en minstens één dode want er is een onthoofd lichaam teruggevonden. De dode zou wel geen werknemer van het bedrijf zijn.

12.02 uur - Volgens Le Dauphiné Libéré werd er deze ochtend al gezocht naar een man in een auto die verschillende keren voorbij het bewuste bedrijf reed.

12.00 uur - Het onderzoek naar de aanslag wordt gevoerd door de antiterrorismecel van het parket van Parijs. Dat heeft het ministerie van Justitie bekendgemaakt.

11.40 uur - Een of twee daders zouden een of meerdere ontploffingen veroorzaakt hebben op het bedrijfsterrein van de gasfabriek Air Products in Saint-Quentin-Fallavier (departement Isère). Volgens verschillende media is er een onthoofd lichaam gevonden op het terrein, met daarbij een vlag met islamitische teksten. Het afgehakte hoofd zou beschreven zijn met teksten in het Arabisch en op het hek van de fabriek gespietst zijn.

Islamitische Staat zou de aanslag ondertussen al hebben opgeëist. Volgens sommige bronnen zou een man opgepakt zijn in verband met de aanslag. Het gaat om de vermoedelijke dader, een dertiger die gekend is bij de DGSI, de dienst binnenlandse veiligheid van Frankrijk. Schrijft de Franse krant Le Dauphiné.

Veiligheidsmaatregelen opgeschroefd

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve begeeft zich ter plaatse. President François Hollande zal vanop de Eurotop in Brussel een persconferentie geven.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Nog volgens de krant zou een bron dicht bij het onderzoek andere aanslagen niet uitsluiten. Daarom zijn er heel veel agenten ter plaatse. Premier Manuel Valls heeft ook de veiligheidsmaatregelen voor mogelijke doelwitten verhoogd.

 

Bron: Dauphine, belga, afp
Niet te missen