Foto: AP

Telenet en Time Warner Cable in zelfde familie

Charter Communications heeft een akkoord op zak voor de overname van Time Warner Cable. Daarvoor betaalt het 55 miljard dollar, en neemt het ook nog eens ruim 22 miljard dollar aan schulden over.

Charter is voor een kwart in handen van Liberty Global, het bedrijf van John Malone en de Amerikaanse meerderheidsaandeelhouder van Telenet.

De Franse miljardair en mediaspeler Patrick Drahi, die op het laatste moment in de overnamerace stapte, bijt zo in het zand. Charter biedt alles samen 195,71 dollar per aandeel (100 dollar cash, de rest in aandelen), of 14 procent meer dan de slotkoers van vrijdag.

Charter is de op de drie na grootste kabelexploitant in de VS, Time Warner de op een na grootste. Begin 2014 had Charter al eens een overnamepoging gewaagd, nadien sprong marktleider Comcast in de race. Maar Comcast kreeg in april geen groen licht van de regulator. Bovendien meldde het Franse Altice van Patrick Drahi zich vorige week eveneens aan. Volgens analisten betaalt Charter nu een hoge prijs, omdat Altice de concurrentie opvoerde.

Via de overname weet Charter het aantal klanten bijna te verviervoudigen. Het kleinere kabelbedrijf Bright House Networks, recentelijk overgenomen door Charter, wordt eveneens bij de nieuwe combinatie gevoegd.

De sector kent steeds meer overnames en fusies nu er minder vraag is naar de traditionele televisiepaketten en de concurrentie van nieuwe spelers zoals de online videotheek Netflix toeneemt.

Bron: BELGA