Foto: ss

‘Laat ouders na de geboorte een jaar thuisblijven’

Jonge kinderen die naar de crèche gaan, hebben stress, onderzocht de Nederlandse hoogleraar Carolina De Weerth. Daarom pleit ze ervoor dat een overheid het mogelijk zou maken om ouders na de geboorte een jaar thuis te laten blijven. ‘Het eerste jaar is een korte, extreem belangrijke periode’, zegt ze in De Volkskrant.

Uit een onderzoek van De Weerth blijkt dat kinderen op dagen in de crèche meer stresshormonen aanmaken dan op dagen dat ze thuis zijn. ‘Probeer het eens vanuit het perspectief van het kind te bekijken: ineens zijn je ouders een hele dag weg en krijg je van een relatieve vreemde een stuk minder aandacht, omdat die leidster haar aandacht moet verdelen over veel meer kinderen’, zegt De Weerth.

Vooral jonge baby’s hebben een hoog stressniveau in de crèche. Uit haar onderzoek blijkt ook dat baby’s zich rustiger ontwikkelen als ze het eerste half jaar op de kamer van hun ouders mogen slapen.

‘Uit vrijwel elke studie in mijn vakgebied blijkt dat baby’s het beste af zijn als ze hun ouders dichtbij hebben’, zegt De Weerth. Daarom pleit ze voor een systeem waarbij ouders het eerste jaar na de geboorte verlof kunnen nemen.

‘Onderling te verdelen, zodat altijd minstens één ouder beschikbaar is om de baby te verzorgen.’ Dat is duur, maar betaalt zichzelf volgens haar terug op termijn: ‘Gedragsproblemen, ziektes, criminaliteit, burn-outs, depressies; hoeveel kun je daarvan voorkomen als het stresssysteem van jonge kinderen zo sterk mogelijk wordt gemaakt door optimale zorg in het eerste jaar?’

‘Bij investeringen in betere zorg voor baby’s zal het rendement minstens zo hoog zijn. Hoe jonger je begint, hoe groter het effect op het leven. Het eerste jaar is een korte, extreem belangrijke periode. Je krijgt daarvoor als ouder geen tweede kans.’

Bron: De Volkskrant