Foto: vwi

Achter de schermen: in het modeatelier van Den Haag

Niet alleen Belgische academies hebben een patent op goeie modeopleidingen. Aan de Prinsessegracht van Den Haag zit de oudste academie van Nederland en daar studeren zo’n zeventig modestudenten die komende zaterdag hun eindwerk tonen op een show. Veerle Windels ging alvast op atelierbezoek.

Er hangt wat spanning in de lucht wanneer ik die maandagmiddag in het atelier binnen kom. In de langwerpige ruimte kunnen de modestudenten die dat willen hun werk aan de docenten tonen. Het gros van de studenten neemt die kans met beide handen aan, maar de show komt eraan, dus de stress groeit. Eén van de studenten heeft tranen in de ogen en ziet er doodop uit. Ze is in paniek, want vannacht heeft ze een jasje gewoonweg verknipt. ‘Was dat wel een goed idee?’, vraagt ze aan een van de docenten. Hij laat haar even bekomen.

Bovenste beeld: eerste proeven uit het werk van Berta Pous Infante
Onderste twee beelden: werk van Josine Nell

De afdeling Textiel en Mode is hier redelijk jong, maar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) zelf is de oudste van Nederland, want opgericht in 1682. Textiel en mode gaan hier hand in hand, zeker in het eerste jaar, pas in het tweede semester kiezen studenten welke optie ze nemen. Het heeft de opleiding alvast een zeer goeie reputatie bezorgd, niet in het minst omwille van hun experimenteel omgaan met textiel en materialen. Op die manier onderscheidt de afdeling zich van academies in Arnhem of Rietveld – Nederland telt immers zeven modeopleidingen en telkens ligt de focus anders. De reputatie van de afdeling in Den Haag heeft ook veel te maken met wie er lesgeeft. Nauwelijks iemand in Vlaanderen weet het, maar Vlaamse ontwerpers als Jurgi Persoons, Jan-Jan Van Essche, Harald Ligtvoet, Hilde Frunt en modekenner Gerdi Esch geven hier al jaren hun expertise door.

Tekeningen van en beelden uit het portfolio van Floor Anne De With

De afdeling Textiel en Mode bestaat uit een opleiding van vier jaar, er is voorlopig nog geen master aan toegevoegd. Het vierde jaar start wel met een stage. ‘Het is belangrijk dat ze het werkveld ontdekken, het hoort bij de opleiding’, zegt Jurgi Persoons, die in 2013 hoofd van de afdeling werd. ‘De stages gebeuren bij huizen als Haider Ackermann, Ann Demeuleester, Henrik Vibskov of Martin Margiela, meestal in het buitenland dus, en je voelt de studenten groeien. Na zo’n stage komen ze terug met ongelooflijk veel indrukken. En neen, het is niet dat ze de dingen daarna een pak commerciëler aanpakken.’

Van boven naar onder: inspiratiebeeld, stoffenonderzoek en schets van Fabian Bredt

In die vier jaar moeten er heel wat ontwerpen gemaakt worden. Drie in het eerste jaar: een trenchcoat, een rok en een jurk. In het tweede jaar worden vijftien schetsen gevraagd, waarvan vier stuks gerealiseerd worden, in het derde jaar dertig schetsen en zes realisaties. Klapper op de vuurpijl wordt de eigen collectie in het vierde jaar, goed voor tien complete silhouetten. ‘De afdeling is al een pak internationaler dan vroeger’, zegt Gerdi Esch, die de opleiding samen met Erik Verdonck (ook al een Belg) sinds 2004 mee een smoel gaf. ‘Dat heeft veel te maken met die aandacht voor textiel en dat niet aflatend experiment.’

De MODESHOW 2014 vindt plaats op zaterdag 21 juni. Shows om 19.00 uur en 21.30 uur, in Atrium Den Haag, Spui 70 (Spuiplein), 2511 BT Den Haag. Tickets: 15 euro. Meer info vindt u terug op de website van het KABK.