Foto: SLN

CirQ start met politieke partij: Batacratie

CirQ, het doldwaze collectief dat ons onder meer Batahlan schonk, stapt in de politiek. Onder de noemer ‘Batacratie’ wil het meedoen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. Lijsttrekker is Sandra Heylen, de weduwe van Luc De Vos. Een programma heeft de partij niet. Bittere ernst of een stukje theater? CirQ zegt het eerste, maar helemaal zeker zijn we dat pas na de Gentse Feesten.

Traditionele partijen luisteren volgens Xavier Cloet van CirQ niet of nauwelijks naar het volk. “Wie zijn stem geeft aan een politieke partij, is ze kwijt voor de rest van de legislatuur. Daardoor rukt het populisme op”, zegt Cloet.

Daar heeft hij samen met de rest van CirQ een oplossing voor gevonden: zelf de politiek in stappen onder de noemer ‘Batacratie’. ‘Burgers kunnen rechtstreeks meebeslissen, zonder tussenkomst van de partij. Moderne technologie stelt ons in staat om de kiezer rechtstreeks te consulteren”, zegt Cloet.

Hoe werkt het concreet: als de partij verkozen raakt, zullen de verkozenen in de gemeenteraad en de commissies geen enkel standpunt innemen. Altijd wordt teruggekoppeld naar de leden. Die zullen op basis van stemgewicht meer of minder invloed hebben. Pas als duidelijk is wat de leden willen, zal de verkozene zijn “gedacht” zeggen. Bij het stemgewicht zal een moeder van drie meer te zeggen hebben over onderwijs dan een 85-jarige zonder kinderen.

Batacratie heeft geen programma. “Wij denken over alle onderwerpen afzonderlijk. We kunnen Groen volgen over geveltuintjes, CD&V over onderwijs of Open VLD over de haven. Of helemaal anders als onze leden dat willen”, zegt Cloet.

Weduwe Luc De Vos

Lijsttrekker is Sandra Heylen, de weduwe van Luc De Vos. “Ik was eens te laat op een vergadering en heb toen moeten horen dat ze mij naar voren hadden geschoven”, zegt Heylen. “Ergens hoop ik dat ze nog iemand anders vinden, maar ik zie het wel zitten. Op maandag en dinsdag heb ik toch nooit veel te doen. Ik zal er geen probleem mee hebben om mijn eigen mening te onderdrukken.”

Tijdens de Gentse Feesten strijkt CirQ opnieuw neer in de Willem de Beersteeg. “Daar gaan we tien dagen leute maken, maar nadien is het bittere ernst”, zegt partijwoordvoerder Michel Vuijlsteke. “Tijdens de Feesten gaan we op een ludieke manier uitleg geven over het stemgewicht, hoe je fake news herkent, hoe iemand zich als politieker moet gedragen, …” De sperperiode is geen probleem voor Batacratie omdat het pas in september een echte partij wordt.